dijous, 16 de gener del 2020

Passió, Carrer de la

Carrer de la Passió

El carrer de la Passió pertany íntegrament al barri de la Cavalleria La Salut. La seva orientació és est oest i té una longitud aproximada de 160 metres. Comença al passeig de Sant Joan i acaba amb el número 37 al carrer de Sant Martí.

El carrer de la Passió des del carrer de Sant Martí (1)

El nom actual és carrer de la Passió però no sempre ha estat el mateix.  Va néixer com a carrer de l’Horta del Frare perquè estava fet sobre terreny propietat dels pares Dominics de Tremp que tenien cura del monestir de Manlleu. Sabem que l’any 1813 hi havia 13 cases. L’any 1896 el carrer va acollir la Casa de la Vila que es va traslladar des de la plaça del Pou fins el número 16 d’aquest carrer. En el seu origen el carrer anava des del carrer del Pont fins el carrer de Sant Martí ja que no estava traçat el passeig de Sant Joan. Amb la vinguda de la Segona República Espanyola, l’any 1931 es va posar el nom de Francesc Macià al tros de l’Horta del Frare comprès entre el carrer del Pont i el passeig de Sant Joan i, Josep Canut al tros entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Sant Martí. Francesc Macià era el president de la Generalitat en aquells moments i Josep Canut era tinent coronel de la Guàrdia Civil i havia ajudat a resoldre amb encert la vaga general de 1902 a la vila de Manlleu. Amb el triomf dels franquistes es canviaren aquests noms per Calvo Sotelo, en lloc de Francesc Macià i, per José Antonio en lloc de Josep Canut. Calvo Sotelo era un polític de la Falange que va ser assassinat pels Guàrdies d’assalt el 13 de juliol de 1936, fet que va desencadenar la revolta dels militars. José Antonio Primo de Rivera era el fill del Dictador Miquel Primo de Rivera; va fundar la Falange, un partit d’ultradreta, i va ser executat per la justícia de la República els primers mesos de la Guerra Civil, per conspiració i rebel·lió militar contra la Segona República. Els dos polítics eren considerats màrtirs pels franquistes. L’any 1977, amb la tornada de la democràcia, el carrer José Antonio es va convertir en carrer de la Passió.


Inici del carrer de la Passió des del passeig de Sant Joan (2)

El carrer de la Passió era el nom popular com es coneixia el carrer de l’Horta del Frare. El nom venia d’un teatre que hi havia al capdavall del carrer on s’hi representava el drama religiós “La Passió”.

En el número 10 hi ha una capelleta dedicada a Sant Roc que es creu que data del segle XVII.



(1)  i (2) Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada