diumenge, 19 de gener del 2020

Sant Joan, Carrer

Carrer de Sant Joan

El carrer de Sant Joan pertany íntegrament al barri de Baix Vila. Té una orientació nord-sud i una longitud aproximada de 170 metres. Comença al carrer de Sant Jaume i acaba al passeig del Ter amb el número 6.


El carrer de Sant Joan des del passeig del Ter (1)

El nom actual és carrer de Sant Joan però no sempre ha estat el mateix. El carrer, eminentment industrial, va néixer sense nom conegut a principis del segle XIX. L’any 1837 es va traslladar el cementiri parroquial a un solar a mig construir al final del carrer. Va durar fins l’any 1851. L’any 1880 es posa oficialment el nom de Sant Joan al carrer (en aquells moments encara no existia el passeig de Sant Joan). L’any 1884 es construeix un escorxador municipal. El poble de Manlleu li diu el nom popular de carrer del “matadero”. L’any 1931, amb l’arribada de la Segona República, l’ajuntament li posa el nom de Capità Galan. Aquest nom feia referència al militar Fermin Galan que es va revoltar a Jaca contra la dictadura del General Berenguer el 1930 i que va ser afusellat per aquest pronunciament. Les autoritats democràtiques li retornaren el nom de Sant Joan l’any 1977.

El nom actual fa referència a Sant Joan tot i que no s’ha pogut aclarir si fa referència a Sant Joan Baptista o a Sant Joan Evangelista. Tot fa pensar que es tractaria de Sant Joan Baptista ja que hi havia una imatge del sant al temple antic, molt venerada pels fidels.

Joan Baptista era un profeta jueu venerat pel cristianisme, l’islamisme i la fe Bahai. Predicava al desert de Judea i se’l considera el predecessor de Jesús. La tradició diu que va ser ell qui va batejar Jesús. Herodes el va decapitar abans de la mort de Jesús, aproximadament a l’any 30 de la nostra era.


(1)  Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011
Bernat Prat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada