dilluns, 20 de gener del 2020

Tarafa, Carrer del Prior Tarafa

Carrer del Prior Tarafa

El carrer del Prior Tarafa està situat íntegrament al Barri de Gràcia. Té una orientació sud-nord i va des del cingle, sobre el carrer de Pau Caballeria fins l’Avinguda de Roma. Té una longitud aproximada de 250 metres. La numeració comença al cingle i acaba amb el número 14 a l’Avinguda de Roma.


Imatge de la Biblioteca Mossèn Blancafort(1)

El nom actual és el de carrer del Prior Tarafa i sempre ha tingut el mateix nom. El seu nom va ser posat el 8 d’agost de 1958 i fa referència a dos Priors del Monestir de Manlleu, Francesc Tarafa i Savall i Marc Antoni Tarafa. El primer clergue va ser Prior Comendatari del Monestir fins l’any 1556. Era un beneficiat arxiver de la catedral de Barcelona que el 1534 va escriure “Speculum Piae Elamossinae Pauparum” on consten els aniversaris de dita causa pia. Arribà a canonge i escrigué també “De vitis pontificum” episcopologi de Barcelona. Els llibres es guarden a la catedral. El segon, Marc Antoni Tarafa fou Prior Comendatari fins el 1574. Va ampliar el monestir i reformà i millorà el claustre gòtic. En un dels murs de l’antiga casa rectoral s’hi podia llegir fins la seva destrucció durant la guerra civil de 1936: “Marcus Antonius Tarafa hoc opus fecit 1571” . Coneixent la persona que suggeria els noms dels carrer en aquells anys, el polifacètic Francesc Pujol, ens fa l’efecte que el nom fou posat per aquest últim Prior.


El carrer Tarafa des del nord amb el parc dels Viladomat a l’esquerra i la pista esportiva a la dreta(2)

Les primeres cases del carrer foren les de les cantonades del carrer del Prior Tarafa amb l’Avinguda de la Diputació. Pel cantó oest del carrer s’acabava el Barri de l’Estació amb les cases adossades construïdes per la Diputació de Barcelona, pel cantó est limitava amb les cases del Grupo San Antonio construïdes per l’obra social del Sindicat.  

Durant molts anys, al carrer del Prior Tarafa a prop de l’Avinguda de la Diputació hi feia servei un dipòsit enlairat que proveïa d’aigua tot el Barri de Gràcia. L’aigua es treia d’un pou situat als Horts del Molí i es bombava fins aquest dipòsit.

En aquest carrer s’hi troba l’actual Biblioteca Mossèn Blancafort, adossada a l’escola Casals-Gràcia. S’hi va instal·lar  l’any 1996 aprofitant les obres de remodelació del col·legi. Abans la Biblioteca estava en un altre punt del Casal de Gràcia i s’hi entrava pel carrer Roca. La primera biblioteca s’havia  inaugurat l’any 1959.

El carrer limita pel cantó est amb el parc dels Viladomat i per l’altre amb la plaça del Casal de Gràcia.

(1) i (2) Arxiu Prat Pujol

Juliol 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada