dilluns, 20 de gener del 2020

Trias, Plaça

Plaça de Trias

La plaça de Trias pertany íntegrament al barri de Dalt Vila. Més que una plaça és un carrer eixamplat. Té una orientació nord-est sud-oest i unes mides aproximades de 50 per 15 metres. La plaça està limitada pel carrer de Rossell i per la plaça de la Quintana. S’hi ha trobat el número 12.


La plaça de Trias des de l’oest (1)

El nom actual és plaça de Trias i no sempre ha estat el mateix. Fins el segle XVII era anomenada plaça “del Joc de la Pilota” tot i que es desconeix quina mena de joc s’hi practicava. Hi ha constància d’una baralla l’any 1704 en un dels partits que hi tenien lloc. Els pagesos Josep Erm i Martí Vila, que vivien enemistats amb els Cortada i els Regàs, es trobaven un jorn jugant a pilota en aquesta plaça. Un cop mal dirigit tocà a un dels espectadors que s’escaigué en ser Antoni Cortada, el qual, enutjat, escridassà als que jugaven: “Bon roig vos ha picat” frase que avui equivaldria a una descarada acusació de borratxera. Aquest fet donà lloc a un aldarull que després augmentà en intervenir-hi altra gent i la violència arribà al punt de produir-se un mort i diversos ferits. Amb aquesta excusa la justícia del Virrei de Catalunya, Francesc de Velasco, hi prengué part perseguint els partidaris de Carles de Regàs, els quals eren addictes a l’Arxiduc Carles d’Aústria.

El nom actual fa referència a una família que vivia en aquest carrer o que hi tenia alguna propietat. És una de les places més antigues de la vila.



(1)  Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011
Bernat Prat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada