divendres, 3 de gener del 2020

Cavalleria (Carrer de la)

Carrer de la Cavalleria

El carrer de la Cavalleria pertany íntegrament al barri de la Cavalleria La Salut. Té una orientació est oest amb un biaix cap al sud en travessar el carrer de Sescorts. La seva longitud aproximada és de 760 metres. Comença al passeig de Sant Joan i acaba al passeig del Ter amb el número 111.




Inici del carrer de la Cavalleria des del passeig de Sant Joan amb la imatge de Sant Mamet (1)

El nom actual és carrer de la Cavalleria però no sempre ha estat el mateix. L’any 1936 acorden posar-li el nom de “19 de juliol” per commemorar l’alçament dels obrers contra el pronunciament dels militars, origen de la Guerra Civil. L’any 1939 les noves autoritats feixistes sorgides de la victòria militar a la Guerra Civil acorden posar-li el nom de Víctor Pradera, nom que perdura fins que l’any 1977 recupera el nom primitiu. Víctor Pradera va ser un polític tradicionalista, catòlic i centralista que va ser assassinat pels anarquistes a l’inici de la Guerra Civil. El tros de carrer més enllà del carrer d’Àngel Guimerà rebia el nom de Can Floquet fins els anys vint del segle XX,  pel propietari de les cases aixecades en aquell indret i que estaven separades de la resta del carrer.



Imatge del tros de Can Floquet des del Torrent de la Borina (2)

El carrer era el camí que sortint de Manlleu anava cap a Roda, passant sota la masia de la Cavalleria i enfilant-se cap el Vicenç, ruta que es seguia fins que es va obrir la carretera de Roda. El nom del carrer fa referència a la masia del mateix nom. La masia de la Cavalleria està citada l’any 1575 en un cens de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Manlleu, on diu que a la Cavalleria hi viu en Joan Cavalleria i vuit familiars més. Un altre cens de 1626 documenta que habiten a la masia Antoni Joan Costa i sis persones més, algunes de les quals són mossos. En la reforma feta per l’elecció d’obrers de la parròquia l’any 1699, duta a terme pel bisbe de Vic Antoni Pasqual, entre els vuit membres de la pagesia, figura en Joan Llagostera com a masover de la Cavalleria. Posteriorment, n’havia estat propietari en Carles de Regàs, i en un dels cadastres de l’Arxiu Municipal de l’any 1862, consta com a propietari en Francesc Toralles i de Calm. Actualment, ho és la família Prat. Encara que la primera notícia de la masia és el cens de l’any 1575, el cognom Cavalleria data de més antic. En el priorologi de la Canònica de Manlleu, a la segona meitat del segle XIV, hi ha com a priors en Bernat ça Cavalleria i en Pere ça Cavalleria. La masia sembla que havia estat una de les cavallerisses dels comtes de Barcelona amb un important nombre d’animals de refresc sempre a punt. Així descrivia la Cavalleria un familiar dels actuals propietaris: Tens sala artesonada, tens cambres ben garboses / amb finestrals de pedra i bons festejadors; / l’escala ampla i massissa, les quadres espaioses / i un pou d’aigua abundosa per refrescar els suors.

En el número 36 hi ha una capelleta dedicada a Sant Josep que es va posar, probablement, l’any 1957. I just a la placeta de l’inici del carrer hi ha la imatge de Sant Mamet, el sant que fou crucificat de cap per avall, i que donava nom a una de les fonts antigues del carrer de la Cavalleria.

El nom del carrer es remunta a principis del segle XIV.



El carrer des de la plaça d’en Lluís Pou (3)

(1), (2) i (3) Arxiu Prat Pujol

Octubre 2011

Bernat Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada