dimecres, 1 de gener del 2020

Alta Cortada, de l' (Carrer)

Carrer d’Alta Cortada

El carrer d’Alta Cortada pertany íntegrament al Barri de Dalt Vila. Té una orientació d’est – oest i està entre el Passeig del Dr. Joan Oliveras i la Plaça de Dalt Vila. Té una longitud aproximada de 300 metres. La seva numeració comença a la plaça de Dalt Vila i acaba amb el número 32 a la plaça del Mercat del Dilluns

El nom actual és el de carrer d’Alta Cortada. En un principi rebia el nom de carrer Nou ja que la Vila no estava acostumada a veure néixer carrers. L’Ajuntament va acordar obrir aquest carrer l’any 1876 i fins l’any 1885 no se li donà el nom actual.


El carrer vist des de l’oest(1)

El nom fa referència a la casa dels Cortada, una família noble establerta a Manlleu des de molts anys enrere. En un principi la casa dels Cortada estava a tocar de l’església de Santa Maria però l’any 1560 es va aixecar la nova casa dels Cortada, al Puig dels Pelegrins, un lloc que ocupava, més o menys, el perímetre format per els carrers de la Pau, la Cortada de Baix, el carrer del Doctor Flèming i el passatge d’Àngela Roca. Era una casa forta que disposava de muralles per poder-se protegir i que s’ajuntaven a les altres que defensaven la vila de Manlleu. També tenia una capella dedicada a Sant Antoni. L’any 1839, després de la crema de Manlleu pel comte d’Espanya, es va enderrocar la casa i la capella per deixar la vila sense muralles.

El carrer acabava per la banda est amb un call estret que el comunicava amb la plaça de Dalt Vila. L’any 1967 es va enderrocar la casa de la plaça de Dalt Vila, anomenada cala Pepeta Comadrona, que envaïa part del carrer d’Alta Cortada, per donar més amplitud al carrer.

Hi va haver durant molts anys al final del carrer, un edifici singular que es va fer construir el fabricant Ferran Almeda i que era conegut entre els manlleuencs per la torre d’en Fernandet. L’any 1943 el metge Joan Oliveras adquirí aquest edifici que va passar a ser conegut per la torre de Cal Oliveres. A principis de la dècada del 2000, es va enderrocar per donar lloc a un bloc de pisos.

Un altre edifici remarcable és la fàbrica de teixits de Can Codina, la fàbrica més propera al nucli central de la vila i que l’any 2011 s’enderrocarà.


La torre d’en Fernandet a inicis de la dècada de 1920(3)

(1) i (2) Arxiu Prat Pujol
(3) Anònim de 1921

Juliol 2011

Bernat Prat

1 comentari:

  1. M'agradaria comentar que la fàbrica de Can Codina es va fer quan es fa construir Can Puget, per tenir-hi els cavalls, els carruatges dels cavalls i tota la infraestructura que aquests necessitaven.

    ResponElimina