dissabte, 4 de gener del 2020

Dolors, Germandat de Nostra Sra. dels (Entitat)

GERMANDAT DE NOSTRA SENYORA DELS DOLORS

Fundada l’any 1846. La Germandat tenia una activitat benèfica envers els malalts, amb l’ajut amb medicines i diners. Fins l’any 1927 estava regida pel Germà Major, el Clavari, dos Comptadors i quatre Infermers, que constituïen la Junta de Govern. Aquesta junta nomenava un Secretari i un Andador, que eren els únics càrrecs retribuïts i que tenien cura de la feina del dia a dia. L’any 1898 tenia 500 socis. L’any 1927 es van modernitzar els estatuts per adaptar-los als temps actuals. Va desaparèixer l’any 1936 per donar lloc a la Unió Mutual Manlleuenca.

El 10 de juliol de 1888 es varen redactar les Ordenances per el règim i govern de la Germandat de Nostra Sra. Dels Dolors de la vila de Manlleu. Signaven: el Germà Major Jaume Pujol, el Clavari Valentí Baulenas i el Comptador Josep Caballeria.

Aquest reglament es va presentar el 30 de juliol de 1888 al Governador Civil Luís Antúnez

Bernat Prat



El llibre “La Cooperativa de Manlleu” de Josep Casanovas i Prat parla d’altres dues germandats amb aquest nom la “Germandat de la Verge dels Dolors” fundada l’any 1884 i la “Germandat de la Mare de Déu dels Dolors” del 1879. Les dues serien entitats de socors mutus que cobrarien petites quotes per fer front a malalties, accidents o mort dels associats. La tesi més probable és que les tres siguin una de sola que sortia amb noms diferents segons qui ho escrivia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada