dilluns, 6 de gener del 2020

Fedanci, Carrer

Carrer de Fedanci

El carrer de Fedanci pertany íntegrament al Barri de Baix Vila. Té una orientació est oest una mica esbiaixada cap al nord. Està situat entre el carrer d’Enric Delaris i la plaça de Fra Bernadí. És un carrer curt, d’uns cinquanta metres de llargada. La numeració comença al carrer Enric Delaris i acaba amb el número 12 a la plaça.


El carrer de Fedanci des del carrer Enric Delaris(1)

El nom actual és el de carrer de Fedanci i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a Fedanci que era el vicari o veguer de Manlleu l’any 906. Fou el restaurador de l’església de Santa Maria. L’ única notícia que en tenim és que surt nomenat en l’acta de consagració del temple de Santa Maria de l’any 906. Els vicaris eren els representants del comte en els aspectes militar, administratiu, de policia, judicial i penal. Eren els governants de cada lloc. La gran extensió de donacions que Fedanci fa en l’acta de consagració del temple i que representen pràcticament tot el terme de Manlleu, fa sospitar que ho fa en nom del comte, com a representant seu. Parlem del comte Guifré I.

En aquest carrer hi va néixer, l’any 1919, l’historiador manlleuenc i membre de “Lletres Amicals”, Esteve Gaja i Molist autor d’entre molts altres llibres, de “Història de Manlleu”, “El Manlleu del segle XIX” i “La guerra civil a Manlleu”.

El nom va ser posat l’any 1890 quan hi havia el projecte d’obrir la plaça de Fra Bernadí i era necessari comunicar el carrer de Sant Jaume amb el carrer del Pont.



El carrer vist des de la plaça(2)


El carrer de Fedanci l’any 1928(3)

(1), (2) i (3) Arxiu Prat Pujol

Juliol 2011
Bernat Prat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada